Dešavanja, zanimljivosti, informacije


2018.

Zanimljiva dešavanja u Plaškom 2018.godine

 • 270x170
  270x170

  Dan Općine Plaški

  Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u domu kulture, općina Plaški obilježila je 12. oktobra Dan općine. Bila je to prilika da se realizira projekt digitalizacije doma kulture i otvaranje prvog 3D digitalnog kina u Karlovačkoj županiji.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Istraživanje Grbine pećine

  Istraživanje Grbine pećine tehnikom speleoronjenja obavilo je krajem jula DDISKF/ Dinaridi - Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena. Ronioci Alan Kovačević i Gordan Polić zaronili su na 35 metara dubine i otišli 50 metara dalje od prošlog zarona. I ovom prilikom Grbina pećina potvrđena je kao lokalitet čovječje ribice.
  Ekspedicija: vođa Tihomir Kovačević-Tihi, članovi Alan Kovačević, Gordan Polić, Marsela Alić, Milan Radović, István Vajdai, priduženi članovi, Nemanja i Stefan, Željko Preksavec, Milan Grba, Ranko Grba. Domaćin u Gornjim Grbama Milan Lajtar Grba.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170
  Lipe ne cvatu

  Rezanje lipa u cimiteru započeo je prethodni paroh plaščanske crkve, a nastavio sadašnji. Najprije je korjenje lipe smetalo autobuskom stajalištu, a onda je ove godine svešenik ozbiljno upozoren od nadležnih da će biti odgovoran i kažnjen ukoliko se otkine neka grana sa starih lipa i padne na prolaznike.
  Lokalni izvođač radova služilo se tzv. topping metodom koja stablo nimalo ne štedi, reže se do posljednje grane u krošnji i ostavlja tek sablasno golo deblo, a to je, praksa koja se nigdje na svijetu više ne koristi.

  Posjetite webiste
 • 270x170
  270x170

  Tradicionalni izlet Dolinom i planinom

  Planinarsko društvo “Plaške Glave”, Plaški na Međunarodni dan voda slavi svoj dan 24. 3. 2018. Tim povodom organiziran je tradicionalni izlet Dolinom i planinom od Vere uspon na Gradinu i Plašku Glavu i silazak na izvor Siljevac u Blatima. Gosti planinarskog društva Plaške Glave ove godine su bili planinari HPD Papuk, Virovitica.

  Posjetite webiste
 • 270x170
  270x170

  Naježene rode

  Rode u Plaškom već godinama najavljuju proljeće, ali ove godine zima se ne šali. Jadne rode izdržale su hladnoću i najavile proljeće.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Kijamet

  Na kraju blage i ugodne zime kijamet. Krajem februara snijeg je padao osam dana neprekidno i zatrpao brda i doline. Stradalo je mnogo krovova, a na žalost desio se i nesretan slučaj kada je čovjek izgubio život pod snijegom koji se sručio s krova. Velika šteta i nesreća.

  Posjeti website

2017.

Zanimljiva dešavanja u Plaškom 2017.godine

 • 270x170
  270x170

  Dan Općine Plaški

  Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u domu kulture, općina Plaški obilježila je 13. oktobra Dan općine. Bila je to prilika da općinski načelnik Pero Damjanović analizira sve što je u proteklom razdoblju učinjeno, ali i da najavi buduće projekte i aktivnosti.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Amerikanci u Plaškom

  5. oktobra u tradicionalnu posjetu Plaškom došao je o. Aleksandar Bugarin sa svojim parohijanima iz crkve Sv Georgija - Kansas City (USA). O.Aleksandar još od 2002. godine posjećuje svake godine Plaški sa svojim parohijanima među kojima ima i potomaka Plaščana iseljenih u Ameriku prije više od 100 godina. Prošle godine na pradjedovska ognjišta došli su potomci Budimlija, Jovetić, Dokmanović i Stipanović, a ovogodišnji gosti ispričali su svoju priču Milanu Cimeši, novinaru srpskog tjednika Novosti

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170
  Župan karlovački u posjeti Plaškom

  U četvrtak, 28. septembra Župan Karlovačke županije Damir Jelić, sa svojim zamjenicima i direktorima tvrtki posjetio je Općinu Plaški. Cilj posjete je bio upoznati se s aktualnom situacijom, problemima i mogućnostima koje ova općina ima.
  Kako je istakao župan Jelić, Karlovačka županija mora biti servis građana te spona između jedinica lokalne samouprave i državne vlasti, na način da rješava njihove probleme ali i otvara prostor ka državnim tijelima vlasti u cilju razvoja svih djelova Karlovačke županije.

  Posjetite webiste
 • 270x170
  270x170

  Kameni zapisi - Plaški 2017 - DDISKF

  22. juli - 6. august - Različiti lokaliteti na području Plaškog i okoline bili su predmetom istraživačke speleo-ronilačke ekspedicije DDISKF-a (Dinaridi-Društvo za istraživanje i snimanje krških fenomena). Cilj ekspedicije bilo je istraživanje postojećih i otkrivanje novih speleo objekata i njihovo unošenje u kartu u svrhu sakupljanja znanstvenih podataka. Općina Plaški, Planinarsko društvo “Plaške Glave” u suradnji sa Ateljeom Janja Gora osiguravalo je lokalnu logistiku događanja.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Uređenje prostora za boravak liječnika

  Zamjenica župana Karlovačke županije dr. sc. Vesna Hajsan-Dolinar potpisala je ugovor za sufinanciranje radova i usluga za projekt uređenje prostora za boravak liječnika u Plaškom do najvišeg ukupnog iznosa od 100.000,00 kuna. Ugovore je s korisnicima dobivenih sredstava po projektima po Programu održivog razvoja lokalne zajednice i po Programu podrške regionalnom razvoju potpisala ministarka regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Vratile se rode

  Već godinama unazad rode u Plaškom najavljuju proljeće. Ove godine gnijezdo je bilo pomalo tijesno da udomi roditelje i četri male rode koje su uspješno dočekale odlazak pred jesen. Hrane nije nedostajalo jer je u blizini gnijezda ribogojilište u koje redovno svraćaju.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Led uništio sve

  Plaški je 16. marta pogodilo nevrijeme koje je trajalo dvadesetak minuta. Olujni vjetar i led potukli su sve na njivama. Voćnjaci su već ranije opustošeni mrazom koji je uništio sve što je procvjetalo u aprilu.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Konstituirano Općinsko vijeće

  Dne 14. 06. 2017. održana je konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Općine Plaški. Vijećnici su:
  Koalicijska lista SDP-a i DSS-a(5)Đurđa Aščić, Dražen Ogrizović, Milena Kosanović, Vladimir Vranić, Aleksandar Skorupan;
  Lista HDZ-a (3)Ljubica Vijačkić, Miroslav Mačić, Ivica Klečina ;
  Lista SDSS-a (2)Pero Vukas, Biljana Trbojević i
  sa liste grupe građana Radmila Medaković.
  Načelnik: Pero Damjanović (lista SDP-a i DSS-a), zamjenik Ivan Šego(lista SDP-a i DSS-a) i Mara Šupica (lista SDSS)

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Nedjeljko Pešut i dalje na čelu DVD-a Plaški

  5. marta u Domu kulture održana je redovna, izborna skupština DVD-a Plaški, na kojoj je Nedjeljko Pešut jednoglasno, ponovo izabran za predsjednika DVD-a. Izabrani su i članovi predsjedništva, zapovjedništva, upravnog i nadzornog odbora, te likvidatora. Tom prilikom vatrogasci Plaškog posebno su zahvalili načelniku općine Plaški Peri Damjanoviću, istaknuvši njegovu veliku ulogu, razumijevanje i pomoć u financiranju DVD-a.

  Posjeti website

2016.

Zanimljiva dešavanja u Plaškom 2016.godine

 • 270x170
  270x170

  Dan sjećanja na Jadovno 1941. godine

  2. jul / Na 75.godišnjicu stradanja Jadovinskih novomučenika banjalučko "Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa logora smrti NDH Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine" organiziralo je "Dan sjećanja na Jadovno 1941. godine", sedmi put.
  I ove godine, treće po redu obilježavanje je počelo dan ranije molitvenim sabranjem kod Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice. U Hramu je osveštan Časni krst koji je u subotu 2.jula postavljen nedaleko Šaranove jame na Jadovnu.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Dan Nikole Tesle

  Povodom 160. rođenja Nikole Tesle Plaški se 10. jula pridružio obilježavanju Dana Nikole Tesle. Cjelodnevna događanja organizirala je "Slobodna škola" i Savjet za projektne i druge aktivnosti općine Plaški.
  Plaški je ovim povodom dobio Tesla HotSpot ploču u sklopu turističke rute Cro Tesla Tour, koju je u parku otkrila Dragana Bolješić Knežević, koja je i inicirala uključivanje Plaškog u priču o Tesli u Hrvatskoj.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170
  Velikogospojnski dani

  28. augusta, u Plaškom je po tradiciji veliki narodni zbor. Duhovna svečanost počela je prazničnom večernjem i nastavljena nedeljnom Svetom Liturgijom u crkvi Vavedenje Presvete Bogorodice.
  Kulturno narodni program za ovaj sabor priredilo je amatersko pozorište iz Vrnjačke Banje koje je u subotu uoči praznika izvelo predstavu "Što mi dragi praćkom izbi oko" autora Milana Vorkapića. Organizator dešavanja bio je Rade Kosanović Vejić. Organizaciju kulturnog dijela proslave pomogli su SKD"Prosveta" i pododbor Ogulin (Sanja Klipa). Pomoć organizatorima pružila je i Općina Plaški.
  Sponzori su: Ilijanа Boca Vrcelj, braća Grba-Prpić, Skorupan Duško-Vujić, dr Nedeljko Vezmar.

  Pogledaj predstavu
 • 270x170
  270x170

  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila polaznike Ljetne škole srpskog jezika

  Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba оrganiziralo je tokom jula na otoku Viru Ljetnu školu srpskog jezika i kulture "Sava Mrkalj" namijenjenu učenicima o 3.do 7. razreda iz mjesta u kojima nije organiziran niti jedan oblik školovanja predviđen za srpsku nacionalnu manjinu. Jedna od 17 učenika, polaznika ovogodišnje Ljetne škole bila je Dijana Grković, a jedna od nastavnica bila je Milana Medaković obadvije iz Plaškog. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je polaznike Ljetne škole i kraju prijema prihvatila ideju da bude pokroviteljica Ljetne škole 2017. godine.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Planinari

  Posjeta Planinarskog društva Vihor, Planinarskom društvu Plaške Glave, Plaški.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Uoči Dana općine

  Branko Latas, Stevo Čuturilo, Gajo Bunjevac, Rade Šupice, Robert Doman i Drago Štajnberger opet među nama. Biste petorice heroja NOB ponovo krase centralni park u Plaškom, zalaganjem lokalne vlasti i trudom Branka Šupice u čijem ateljeu su izrađene. Originalne brončane biste su ukradene 2014. godine, a ove nove su postavljene uoči Dana općine koji se obilježava 13. oktobra.

  Posjeti website