Dešavanja, zanimljivosti, informacije

Aktuelno

Grbina pećina u Gornjim grbama

Istraživanje Grbine pećine tehnikom speleoronjenja

Istraživanje Grbine pećine tehnikom speleoronjenja obavilo je krajem jula DDISKF/ Dinaridi - Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena.
Ronioci Alan Kovačević i Gordan Polić zaronili su na 35 metara dubine i otišli 50 metara dalje od prošlog zarona. I ovom prilikom Grbina pećina potvrđena je kao lokalitet čovječje ribice.
Ekspedicija: vođa Tihomir Kovačević-Tihi, članovi Alan Kovačević, Gordan Polić, Marsela Alić, Milan Radović, István Vajdai, priduženi članovi, Nemanja i Stefan, Željko Preksavec, Milan Grba, Ranko Grba. Domaćin u Gornjim Grbama Milan Lajtar Grba.

Opširnije

PD Plaška Glava - Dolinom i planinom

Izlet povodom dana PD Plaška Glava

Planinarsko društvo “Plaške Glave”, Plaški na Međunarodni dan voda slavi svoj dan 24. 3. 2018. Tim povodom organiziran je tradicionalni izlet Dolinom i planinom od Vere uspon na Gradinu i Plašku Glavu i silazak na izvor Siljevac u Blatima. Gosti planinarskog društva Plaške Glave ove godine su bili planinari HPD Papuk, Virovitica.

Opširnije

U najavi

Rekonstrukcija i izgradnja tematskog parka DVD Plaški

Projekt u najavi

Općina Plaški na svojoj sjednici 14. augusta dala je suglasnost za prijavu na natječaj projekta "Rekonstrukcija i izgradnja tematskog parka Dobrovoljno vatrogasno društvo Plaški". Planirana građevina gradi se sredstvima EU fonda, a gradnja bi počela 2019. godine nakon dodjele sredstava za ulaganje.

Opširnije

Kino Plaški

Projekt digitalizacije Doma kulture.

Planirano je da se za Dan općine 12. oktobra otvori kino u okviru projekta digitalizacije Doma kulture.

Opširnije

Dvojezični natpisi i ploče

Na zgradi Općine Plaški uskoro dvojezični natpisi i ploče

Nakon višegodišnje opstrukcije prošle godine su usvojene izmjene i dopune Statuta općine usklađene sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina u pogledu ravnopravne upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma.
Na zgradu općine će biti postavljeni dvojezični natpisi i ploče, a o dvojezičnim nazivima ulica brigu treba preuzeti također općina.

Opširnije

Turistička karta Plaškog

Pješačke i biciklističke staze, znamenitosti, zanimljivosti i turistička ponuda Plaškog

Pogledajte

Dešavanja ranijih godina

Plaški

Zahvaljujući svom geografskom i strateškom položaju Plaški je ubrzo nakon naseljavanja pravoslavnim srpskim stanovništvom 1609. godine postao značajan crkveni i vojni centar Krajine. Godine 1664. izrađena je u Plaškom obrambena kula na brdu sa desne strane rijeke Dretulje. Kulu je izgradio ogulinski kapetan kasnije krajiški general i poznati hrvatski feudalac, Petar Zrinski. Dvadeset godina kasnije krajiški general Josip Herberštajn osniva Plaščansku kapetaniju. U toj kapetaniji se sakupljala krajiška vojska koju je isti general poveo na Osmanlije u toku velikog turskog rata 1683 - 1699. godine.
Od 1721. godine Plaški je i sjedište Karlovačke eparhije. Karlovačko vladičanstvo, kroz sve vrijeme svog stolovanja u Plaškom, vršilo je znatan uticaj na društveni i politički život u mjestu, njegovoj okolici pa i cijeloj Krajini. Njen politički uticaj ogledao se kako u borbi protiv unijaćenja, učešću na smirivanju krajiških buna u 18. vijeku, tako i u fazi pojave političkih stranaka i velikih društvenih promjena krajem 19. i početkom 20. vijeka. Znatan uticaj crkva je imala na politiku školstva, pogotovo što se tiče otvaranja crkvenih škola i katihizacije djece i omladine.
Izgradnja Ličke pruge pomogla je daljnjem razvoju gradića. Iako su se puni efekti ove pruge počeli osjećati tek nakon njezina potpunog završetka 20-tih, do Plaškog je ona došla već 1906. godine učinivši ga tako vrlo pogodnim za koncentraciju stanovništva iz okoline, privučenih željeznicom i zaposlenjima koje je ona nudila.
Plaški se poslije Drugog svjetskog rata podigao iz pepela. Porušen i spaljen, traumatiziran ratom ponovo se gradi. Po onoj narodnoj izreci "nekom rat nekom brat" i Plaščani su na svoj način proživjeli period Titove Jugoslavije
Počekom 90-ih Plaščane je obuzeo 'déjà vu' /deža vi/ fenomen kao da su već negdje doživjeli sve ono što su čelnici stranke HDZ, a naročito predsjednik stranke jasno i glasno govorili. Kod Plaščana je deža vi bio rezultat gomilanja životnog iskustva predaka.

  • 28.2.1990.- U Plaškom je održan zbor. Poruka sa zbora je bila: „Nećemo šahovnicu na srpskoj glavi“. Odlučeno da se mjesna zajednica Plaški izdvoji iz općine Ogulin i priključi SAO Krajini.
  • 5. augusta 1995. godine gotovo cjelokupno stanovništvo Plaškog izbjeglo je pred vojnom akcijom hrvatske vojske poznatijom pod nazivom ˝Oluja˝. U napuštene srpske kuće, odlukom državnih organa Republike Hrvatske, naseljeno je hrvatsko stanovništvo s područja Banja Luke i okolice.Opširnije o prošlosti Plaškog

  • Bio jednom jedan Plaški

    Stare razglednice

    stari1