Dešavanja, zanimljivosti, informacije

Aktuelno

Izbori 5. maja

Za članove Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina

Lista SNV-a na izborima za Vijeće srpske nacionalne manjine Plaškog nije osvojila nijednog vijećnika, već je konkurentska lista doživjela totalni uspjeh.

1. Milan Jovetić, Plavča Draga
2. Aleksandar Skorupan, Lapat
3. Dušan Dokmanović, Plaška glava
4. Boro Grba, Lapat
5. Milena Kosanović, Plaški
6. Radmila Medaković, Plaški
7. Sanja Šumonja, Plaški
8. Milan Šupica, Plaški

Za županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine lista SNV-a osvojila je svih 25 vijećničkih mandata.
Neven Ivošević za OGportal je rekao:"Sve moguće mandate u gradskim i općinskim manjinskim vijećima liste SNV-a osvojile su i u Karlovcu, Slunju, Krnjaku, Vojniću, Bariloviću, Saborskom i susjednom nam gradu Vrbovskom, kao i svih 25 mandata u Primorsko goranskoj županiji! U Plaškom nismo mogli sami protiv svih, ali svejedno ostvaren je dobar uspjeh."

Opširnije

Dolinom i planinom

Sedmi tradicionalni pohod dolinom i planinom P. D.Plaške glave.

23.03.2019."jubilarni" pohod po šumskim stazama Plaške glave do vrha po imenu Vršak odakle se pruža lijepi pogled na Blata, mjesto i istoimeno jezero kojega ove godine nije bilo, nije se izlilo, zbog sušne zime. Tu su se planinari baš odmorili, skoro sat vremena, i uživali u pogledu koji je omogućavao lijepi sunčan dan. Odatle se, preko Uvale, uputili do bezdanog izvora- jezera Sinjac u podnožju. Nakon razglednjaa i kraćeg odmora većina planinara odlučila se na povratak autobusima s glavne ceste.

Opširnije

U najavi

ODLUKA

O visini grobnih naknada na području Općine Plaški

Na svojoj 13. sjednici Općina Plaški dala je suglasnost na sadržaj odluke o visini grobnih naknada na području općine Plaški, tvrtka KOM d.o.o.Plaški.
Godišnja grobna naknada plaća se jednom godišnje u cjelokupnom iznosu
 u roku od 15 dana po ispostavljenom računu.
Uprava društva Plaški KOM d.o.o. obvezna je korisniku grobnog mjesta dostaviti uplatnicu za plaćanje. 
Naknada iz ovog članka uplaćuju se na žiro račun društva Plaški KOM d.o.o.

Opširnije

Dvojezični natpisi i ploče

Na zgradi Općine Plaški uskoro dvojezični natpisi i ploče

Nakon višegodišnje opstrukcije prošle godine su usvojene izmjene i dopune Statuta općine usklađene sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina u pogledu ravnopravne upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma.
Na zgradu općine će biti postavljeni dvojezični natpisi i ploče, a o dvojezičnim nazivima ulica brigu treba preuzeti također općina.

Opširnije

Turistička karta Plaškog

Pješačke i biciklističke staze, znamenitosti, zanimljivosti i turistička ponuda Plaškog

Pogledajte

Dešavanja ranijih godina

Plaški

Zahvaljujući svom geografskom i strateškom položaju Plaški je ubrzo nakon naseljavanja pravoslavnim srpskim stanovništvom 1609. godine postao značajan crkveni i vojni centar Krajine. Godine 1664. izrađena je u Plaškom obrambena kula na brdu sa desne strane rijeke Dretulje. Kulu je izgradio ogulinski kapetan kasnije krajiški general i poznati hrvatski feudalac, Petar Zrinski. Dvadeset godina kasnije krajiški general Josip Herberštajn osniva Plaščansku kapetaniju. U toj kapetaniji se sakupljala krajiška vojska koju je isti general poveo na Osmanlije u toku velikog turskog rata 1683 - 1699. godine.
Od 1721. godine Plaški je i sjedište Karlovačke eparhije. Karlovačko vladičanstvo, kroz sve vrijeme svog stolovanja u Plaškom, vršilo je znatan uticaj na društveni i politički život u mjestu, njegovoj okolici pa i cijeloj Krajini. Njen politički uticaj ogledao se kako u borbi protiv unijaćenja, učešću na smirivanju krajiških buna u 18. vijeku, tako i u fazi pojave političkih stranaka i velikih društvenih promjena krajem 19. i početkom 20. vijeka. Znatan uticaj crkva je imala na politiku školstva, pogotovo što se tiče otvaranja crkvenih škola i katihizacije djece i omladine.
Izgradnja Ličke pruge pomogla je daljnjem razvoju gradića. Iako su se puni efekti ove pruge počeli osjećati tek nakon njezina potpunog završetka 20-tih, do Plaškog je ona došla već 1906. godine učinivši ga tako vrlo pogodnim za koncentraciju stanovništva iz okoline, privučenih željeznicom i zaposlenjima koje je ona nudila.
Plaški se poslije Drugog svjetskog rata podigao iz pepela. Porušen i spaljen, traumatiziran ratom ponovo se gradi. Po onoj narodnoj izreci "nekom rat nekom brat" i Plaščani su na svoj način proživjeli period Titove Jugoslavije
Počekom 90-ih Plaščane je obuzeo 'déjà vu' /deža vi/ fenomen kao da su već negdje doživjeli sve ono što su čelnici stranke HDZ, a naročito predsjednik stranke jasno i glasno govorili. Kod Plaščana je deža vi bio rezultat gomilanja životnog iskustva predaka.

  • 28.2.1990.- U Plaškom je održan zbor. Poruka sa zbora je bila: „Nećemo šahovnicu na srpskoj glavi“. Odlučeno da se mjesna zajednica Plaški izdvoji iz općine Ogulin i priključi SAO Krajini.
  • 5. augusta 1995. godine gotovo cjelokupno stanovništvo Plaškog izbjeglo je pred vojnom akcijom hrvatske vojske poznatijom pod nazivom ˝Oluja˝. U napuštene srpske kuće, odlukom državnih organa Republike Hrvatske, naseljeno je hrvatsko stanovništvo s područja Banja Luke i okolice.Opširnije o prošlosti Plaškog

  • Bio jednom jedan Plaški

    Stare razglednice

    stari1