Dešavanja, zanimljivosti, informacije

Aktuelno

Projekt umivanja Plaškog

Sređivanje zgrade općine u centru Plaškog

Projekt umivanja samog centra Plaškog, u okviru kojeg bi novo ruho trebale dobiti i neke zgrade u centru Plaškog nadajmo se počeo je. Građevinske skele opasale su poslednjih dana zgradu općine. Ispod zidarskih alata, potom će izaći svijetla i dotjerana, možda čak i - neprepoznatljiva.
Plaski-lika još istražuje koliko košta, kome je povjerena, što sve obuhvaća obnova fasade zgrade općine u centru Plaškog i što još možemo očekivati u 2018.

Opširnije

PD Plaška Glava - Dolinom i planinom

Izlet povodom dana PD Plaška Glava

Planinarsko društvo “Plaške Glave”, Plaški na Međunarodni dan voda slavi svoj dan 24. 3. 2018. Tim povodom organiziran je tradicionalni izlet Dolinom i planinom od Vere uspon na Gradinu i Plašku Glavu i silazak na izvor Siljevac u Blatima. Gosti planinarskog društva Plaške Glave ove godine su bili planinari HPD Papuk, Virovitica.

Opširnije

U najavi

Projekti Karlovačke županije na području Plaškog

Kolegij župana u Plaškom

Kolegij župana s pročelnicima Karlovačke županije održan je 12.2.2018. godine u Plaškom. Župan Damir Jelić i načelnik Općine Plaški Pero Damjanović ocjenili su sastanak uspješnim, posebno u dijelu provođenja projekata koji su sa zajedničke liste projekata Karlovačke županije i od kojih su neki od njih realizirani ili u različitim fazama realizacije.

Opširnije o projektima

Dvojezični natpisi i ploče

Na zgradi Općine Plaški uskoro dvojezični natpisi i ploče

Nakon višegodišnje opstrukcije prošle godine su usvojene izmjene i dopune Statuta općine usklađene sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina u pogledu ravnopravne upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma.
Na zgradu općine će biti postavljeni dvojezični natpisi i ploče, a o dvojezičnim nazivima ulica brigu treba preuzeti također općina.

Opširnije

Odluka o izradi prve izmјene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Plaški

Općinsko vijeće Općine Plaški na svojoj sjednici od 30.10. 2017. godine donjelo je odluku o izmjeni PPU

Opširnije

Turistička karta Plaškog

Pješačke i biciklističke staze, znamenitosti, zanimljivosti i turistička ponuda Plaškog

Pogledajte

Širokopojasni internet stiže i u Plaški do 2020. godine

Karlovačka županija pokrenula je Projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Gradova Ogulina i Slunja te Općina Cetingrad, Josipdol, Plaški, Rakovica, Saborsko i Tounj. Širokopojasni Internet je zajednički naziv za načine povezivanja na Internet koji omogućuju velike brzine prijenosa podataka. Povezivanje korisnika na naprednu širokopojasnu mrežu posebno bi koristilo onim Plaščanima koji zbog nepostojanja fiksne telefonske mreže plaćaju skupe internet usluge.

Pogledajte

Dešavanja ranijih godina

Plaški

Zahvaljujući svom geografskom i strateškom položaju Plaški je ubrzo nakon naseljavanja pravoslavnim srpskim stanovništvom 1609. godine postao značajan crkveni i vojni centar Krajine. Godine 1664. izrađena je u Plaškom obrambena kula na brdu sa desne strane rijeke Dretulje. Kulu je izgradio ogulinski kapetan kasnije krajiški general i poznati hrvatski feudalac, Petar Zrinski. Dvadeset godina kasnije krajiški general Josip Herberštajn osniva Plaščansku kapetaniju. U toj kapetaniji se sakupljala krajiška vojska koju je isti general poveo na Osmanlije u toku velikog turskog rata 1683 - 1699. godine.
Od 1721. godine Plaški je i sjedište Karlovačke eparhije. Karlovačko vladičanstvo, kroz sve vrijeme svog stolovanja u Plaškom, vršilo je znatan uticaj na društveni i politički život u mjestu, njegovoj okolici pa i cijeloj Krajini. Njen politički uticaj ogledao se kako u borbi protiv unijaćenja, učešću na smirivanju krajiških buna u 18. vijeku, tako i u fazi pojave političkih stranaka i velikih društvenih promjena krajem 19. i početkom 20. vijeka. Znatan uticaj crkva je imala na politiku školstva, pogotovo što se tiče otvaranja crkvenih škola i katihizacije djece i omladine.
Izgradnja Ličke pruge pomogla je daljnjem razvoju gradića. Iako su se puni efekti ove pruge počeli osjećati tek nakon njezina potpunog završetka 20-tih, do Plaškog je ona došla već 1906. godine učinivši ga tako vrlo pogodnim za koncentraciju stanovništva iz okoline, privučenih željeznicom i zaposlenjima koje je ona nudila.
Plaški se poslije Drugog svjetskog rata podigao iz pepela. Porušen i spaljen, traumatiziran ratom ponovo se gradi. Po onoj narodnoj izreci "nekom rat nekom brat" i Plaščani su na svoj način proživjeli period Titove Jugoslavije
Počekom 90-ih Plaščane je obuzeo 'déjà vu' /deža vi/ fenomen kao da su već negdje doživjeli sve ono što su čelnici stranke HDZ, a naročito predsjednik stranke jasno i glasno govorili. Kod Plaščana je deža vi bio rezultat gomilanja životnog iskustva predaka.

  • 28.2.1990.- U Plaškom je održan zbor. Poruka sa zbora je bila: „Nećemo šahovnicu na srpskoj glavi“. Odlučeno da se mjesna zajednica Plaški izdvoji iz općine Ogulin i priključi SAO Krajini.
  • 5. augusta 1995. godine gotovo cjelokupno stanovništvo Plaškog izbjeglo je pred vojnom akcijom hrvatske vojske poznatijom pod nazivom ˝Oluja˝. U napuštene srpske kuće, odlukom državnih organa Republike Hrvatske, naseljeno je hrvatsko stanovništvo s područja Banja Luke i okolice.Opširnije o prošlosti Plaškog

  • Bio jednom jedan Plaški

    Stare razglednice

    stari1